Промотирайте вашия бизнес онлайн
SEO курсВъведение в SEO
За кого е предназначен този курс
 
Този кратък курс по SEO оптимизация е предназначен както за хора, които искат да оптимизират сами своите сайтове, така и за начинаещи SEO специалисти, които искат да се занимават професионално със SEO. В курса ще споменем накратко най-съществените неща, а подробностите и детайлите можете да усвоите само с практиката.
 
В SEO оптимизацията нещата се променят постоянно поради непрестанните усложнявания в алгоритъма на Гугъл за класиране на сайтовете. Тези промени, наречени с нестандартните имена на животни като Панда, Пингвин и други, една след друга правят SEO оптимизацията все по-сложна дейност. Все повече фактори трябва да отчитате, за да не бъде сайта ви ударен от някоя панда или пингвин и да получите наказание. В настоящия курс винаги ще се стараем да отразяваме съвременното състояние на нещата.
 
Тук няма да се спираме на теоретичните познания, които са необходими за да разбирате в дълбочина процеса на SEO оптимизация - информатика, програмиране, HTML, компютърни мрежи, принципи на работа на търсачките и много други. Този курс е насочен повече към практиката - абсолютен минимум теория и повече практически знания.
 
 
Какво е SEO оптимизация
 
SEO оптимизацията е работата, която се извършва, за да се класира даден сайт добре в световните търсачки. Целта е потребителите да могат лесно да го намират по различни ключови думи, съответни на неговата тематика.
 
SEO оптимизацията е нещо много комплексно - тя е едновременно наука, изкуство и социална дейност. SEO оптимизацията има много общи неща с математиката, лингвистиката, информатиката. Но най-важното са уменията за съвместна работа с колеги, приятели и партньори.
 
Може би именно поради това разнообразие от умения, необходими в процеса на оптимизацията, в последно време много хора харесват тази дисциплина и стават запалени оптимизатори. Но и самото развитие на съвременния маркетинг и реклама правят SEO оптимизацията нещо крайно необходимо за всеки бизнес.
 
Съкращението SEO идва от английското Search Engine Optimization - Оптимизация за търсещи машини. Въпреки, че търсещите машини в света са десетки или стотици, в България като търсеща машина основно се използва Гугъл, поради което ние ще се спрем най-вече на оптимизацията за Гугъл. Все пак, трябва да имате в предвид, че принципите за оптимизация спрямо останалите търсещи машини са подобни или почти същите.
 
 
Видове SEO оптимизация
 
Вътрешна и външна SEO оптимизация
 
По отношение на вида дейност - дали е в рамките на сайта или извън сайта, който се оптимизира - SEO оптимизацията може да се раздели на вътрешна и външна.
 
Вътрешната оптимизация се нарича още On-page SEO, тъй като е свързана с всичко, което се прави в рамките на самия сайт. Колкото и сложна да е тя, в крайна сметка има едно нещо, което по всеобщо мнение е най-важно - да се публикуват колкото е възможно повече интересни, полезни и уникални текстове, снимки и видеоматериали.
 
Външната SEO оптимизация се нарича и Off-page SEO. На практика, външната оптимизация се състои от един основен процес - изграждане на линкове от външни сайтове към сайта, който оптимизирате. Този процес се нарича линк билдинг. Това е значително по-сложна, продължителна и трудоемка работа в сравнение с вътрешната оптимизация.
 
 
Бяла, сива и черна SEO оптимизация
 
Всяка дейност по SEO оптимизация, която напълно следва официалните указания от Гугъл се нарича "бяло SEO" или White-hat SEO. Чрез бялата оптимизация успехите се постигат след доста време, тъй като трябва да разчитате само на естествения процес на възникване на линкове към сайта ви.
 
Това, което се прави обикновено като SEO оптимизация, не е напълно според официалните указания и затова се нарича "сиво SEO". Ако се прави достатъчно внимателно, сивата оптимизация не носи рискове от наказания.
 
Има и някои техники, които са категорично забранени от Гугъл, като например показването на едни резултати за робота на Гугъл и други - за потребителите. Тези методи спадат към така нареченото "черно SEO" или Black-hat SEO, за което няма да говорим в този курс. Черната оптимизация носи огромни рискове от налагане на наказание на сайта ви и дори за изпадане извън резултатите на Гугъл.
 
 
Основни принципи на SEO оптимизацията
 
Богато съдържание
 
От решаваща важност за доброто класиране на сайта е да имате добре написани текстове, интересни и полезни за потребителите, и достатъчно обширна информация. Колкото по-богат е сайта откъм текстове, снимки и видеоматериали, толкова по-напред се класира в търсачките. Сайтове с малко текст се оптимизират много трудно дори и при много силни линкове.
 
 
Уникално съдържание
 
Текста трябва да е изцяло уникален - всякакво копиране на текст, сглобяване на фрази, изречения или цели пасажи от други източници е крайно неблагоприятно за SEO оптимизацията. Желателно е снимките също да са уникални.
 
 
Търпение
 
Търпението е изключително важно за да имате безопасна и ефективна SEO оптимизация. Когато бързате с трупането на линкове, възможността за наказание е голяма. Линковете трябва да се набират постепенно.
 
 
Разнообразие в линковете
 
Стремете се да набирате колкото е възможно по-разнообразни линкове - това е изключително важно за SEO оптимизацията на сайта. Това се отнася както разнообразието на сайтовете, от които получавате линкове, така и за текста на линка, времето на появяването му и други фактори.
 
 
Повече контакти и партньорства
 
Колкото повече контакти си създавате в процеса на SEO оптимизация, толкова повече ще ви се отдава това изкуство. Ще печелите партньорства и линкове от разнообразни сайтове и оптимизацията ви ще напредва по естествен начин.
 
 
Заключение
 
Това са според нас най-общите насоки, в които трябва да мислите при SEO оптимизацията.