Промотирайте вашия бизнес онлайн
SEO курсСемантично ядро

Семантичното ядро - основа за вътрешната оптимизация на сайта

 

Първата стъпка при започване на работа по оптимизирането на даден сайт е определяне на семантичното ядро. Дейностите, които трябва да се извършат не са прости, нито могат да се сведат до една автоматична проверка.  Работата е  ръчна и се свързва по-скоро с маркетингово изследване.

 


Какво е семантично ядро

 

Когато даден потребител търси нещо в Интернет, той иска да намери отговор на своя проблем. Задачата на оптимизатора при определяне на семантичното ядро е да направи така, че идвайки хората на дадения сайт, да намерят именно това, което търсят.

 

Семантичното ядро е списък от думи, характеризиращи вида на дейността, стоките и услугите, които се предлагат и в същото време, отговарящи на търсенията на целевата аудитория.

 


Как се създава семантично ядро

 

При определяне на семантичното ядро на даден сайт не е достатъчна само една автоматична справка с инструментите за проверка, като например Инструмента на Гугъл Адуърдс за проверка на ключови думи, от която да извадите един дълъг списък от думи и словосъчетания. Определянето е трудоемко и бавно, защото е необходима ръчна работа и анализиране на търсенията.


 

Етапи на определяне на семантичното ядро

 

  • Определяне  на най-честите запитвания за вашия сайт и сайтовете на конкурентите
  • Събиране на всички запитвания, съдържащи дадените ключови думи и техните синоними
  • Отделяне от получения списък на нецелевите и безсмислените ключови думи
  • Групиране на ключовите думи по категории
  • Създаване на нови целеви страници в структурата на сайта
  • Проверка за класирането на вашия сайт и на сайтовете на вашите конкуренти по съответните ключови думи


 

Какво зависи от семантичното ядро

 

  • Как ще построите сайта и какви категории и страници да включите
  • Какви вътрешни линкове ще изграждате и какъв анкор текст ще използвате
  • Писане на информиращи и продаващи текстове, съобразени със семантичното ядро на сайта


Съвети

 

Добре свършената работа по определяне на семантичното ядро на даден сайт е фундамент за изграждане на успешна SEO оптимизация. Затова нашият съвет е да отделите достатъчно време, за да направите истинско маркетингово проучване, а не механично събиране на ключови думи и фрази.
 
При изграждането на семантичното ядро имайте в предвид, че новите тенденции при търсенията показват, че все по-голям дял се падат не на единични думи, а на по-дългите словосъчетания. Анализът на нишата и изборът на най-подходящите словосъчетания биха ви дали предимство в търсенията пред вашите конкуренти.

 

След като сте определили семантичното ядро на вашия сайт, създайте повече категории, отговарящи на избраните ключови думи.  Съдържанието трябва да бъде информиращо, продаващо и разбираемо за посетителите, като бъде лесно откриваемо и достъпно, чрез добре изградено вътрешно линкване, което да улесни потребителите на сайта при извличането на информация.

 

Ако чувствате, че нямате достатъчно време и квалификация, за да подготвите сами семантичното ядро за вашия сайт, би било добре да се обърнете към специализирана фирма за SEO оптимизация. В SEO визия можем да ви предложим помощ възоснова на нашия няколко годишен опит с вътрешна (on-page) SEO оптимизация на сайтове. Ако желаете да се свържете с нас във връзка със съставяне на семантично ядро и on-page оптимизация, изпратете ни запитване за SEO оптимизация.